26/03/2010

NÃO PARTAM A MINHA CASA: Na imprensa estrangeira

donderdag 25 maart 2010
door Jan Van Criekinge

Angolese protestmars tegen gedwongen uitzettingen in Benguela
Donderdag 25 maart trekt in de Angolese havenstad Benguela een mars door de straten om te protesteren tegen de vernielingen van huizen en de gedwongen uitzettingen van bewoners.


Tussen 7 en 12 maart werden meer dan 13.000 mensen gedwongen hun gammele huisjes te verlaten in diverse sloppenwijken van Lubango, hoofdstad van de zuidelijke provincie Huíla. Bij die brutale ontruimingen vielen zelfs zeven doden in de sloppenwijk Canguinda, onder wie enkele kinderen. De verontwaardiging bij de civiele samenleving is groot.

Een ruime coalitie van bewonersorganisaties en mensenrechtengroepen binnen de Angolese civiele samenleving heeft tot de protestmars van 25 maart opgeroepen. De autoriteiten van de provincie Huíla hadden de mars eerst verboden. Provinciegouverneur Isaac dos Anjos (van regeringspartij MPLA) verklaarde dat hij rellen vreesde en dat de openbare orde in het gedrang zou komen.

"Laat mijn huis staan"

OMUNGA, de organisator van de mars, heeft nu beslist om de betoging te laten plaatsvinden in Benguela. Onder de centrale slogan 'Não partam a minha casa, Sou ser humano!' ('Laat mijn huis staan, ik ben een mens') vertrekt de mars in de late namiddag in de wijk Graça en zal ze eindigen op het plein Largo de África met toespraken en een concert van Angolese muziekgroepen.

Sem comentários: